Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΟΜΠΑΜΑ

Προς τον αξιότιμο Πρόεδρο των Η.Π.Α, κ. Μπαράκ Ομπάμα
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε:
Κατάγομαι από τη Νιγηρία αλλά σπούδασα στην Ελλάδα. 


Εκεί διδάχτηκα και κατανόησα τις πανανθρώπινες αξίες με τις οποίες πορεύομαι εδώ, στις Η.Π.Α, όπου επαγγελματικά ζω πλέον μόνιμα. 
Πνευματικά, όμως, είμαι πάντοτε αφοσιωμένος στον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό. 

Ειμαι εκδότης βιβλίων και οι εκδόσεις μου, κατά ένα μέρος, σχετίζονται και αυτές τις διδαχές και αξίες με την διάδοση της δημοκρατίας και του πανανθρώπινου ελληνικού πνεύματος, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, τη βάση του δικού μας, σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.
Από την εμπειρία μου ως σπουδαστής και την συνύπαρξή μου με τους Ελληνες, αλλά και από όσα έχω διαβάσει, διαπίστωσα τα εξής:
Η Ελλάδα ως Κράτος (διότι ώς πολιτιστική αξία είναι αιώνια και παναθρώπινη) διοικήθηκε τα τελευταία 40 σχεδόν χρόνια από 2 συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα που είχαν την ευκαιρία να αναδιαρθρώσουν την διοίκηση, είτε εφαρμόζοντας ένα ευρωπαϊκό μοντέλο είτε ένα καθαρά Ελληνικό, που θα γινόταν παράδειγμα προς μίμηση, π.χ., όπως η Ελβετία. 
Αυτή δανείστηκε από την ελληνική ιστορία και πολιτική συγκρότηση, κατόπιν συμβουλών του πρώτου Έλληνα Πρωθυπουργού, μετά την ελληνική παλιγγενεσία από τον οθωμανικό ζυγό, τον Ιωάννη Καποδίστρια. 
Θα μπορούσε και εκείνη να εφαρμόσει ένα πολιτικό σύστημα οπως αυτό της Ελβετίας, με σύγχρονη διοίκηση, αυτάρκεια, έλλειψη δανεισμού, καταπολέμηση της διαφθοράς, ελληνική παιδεία, πολιτισμό, θέατρα, πανεπιστημιακά ιδρύματα, τουρισμό, ναυτιλία, βιομηχανική παραγωγή, κ.ο.κ. 
Αυτά, όμως, δεν έγιναν και γι’ αυτό η χώρα βρίσκεται εκεί που βρίσκεται σήμερα: καταχρεωμένη και φτωχή.
Οταν, Κύριε Πρόεδρε, οι κυβερνώντες δεν διοικούν πολίτες που ξέρουν να άρχουν και να άρχονται, δημιουργούν, συνήθως, υπηκόους ενός πελατειακού κομματικού κράτους, ουδόλως ενδιαφερομένων για την ευημερία όλων. 
Είναι κι αυτό ένα πρόβλημα πολλών σύγχρονων κονωνιών και οδηγεί στη διαχρονική παθογένεια της διχόνοιας και της αμετροέπειας, την αποφυγή των οποίων διδάσκει ο Αριστοτέλης στα ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ, τα οποία αποκτώνται με μία πραγματική παιδείας.
Μια χώρα με ελλιπή παιδεία στερείται και αληθινής Δημοκρατίας και μιας πραγματικής ελευθερίας, δηλαδή μιας ελευθερίας ή οποία σταματάει στα όρια της ελευθερίας των άλλων, όπως γεννήθηκαν στην Ελλάδα. 
Όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε, δημοκρατία, πολιτισμός, επιστήμες, τέχνες, ακόμα και η θρησκεία ως θεσμός προστατευόμενος από το κράτος, γεννήθηκαν, οπως γνωρίζετε, στην Ελλάδα. 
Πρέπει , όμως, να εφαρμόζονται και να διδάσκονται, δηλαδή μετά την εκπαίδευση να γίνονται πράξη, το ένα να αποτελεί συνέχεια του άλλου, κάτι που δεν συμβαίνει με τους σύγχρονους κυβερώντες στην Ελλάδα, απ’ όπου και πολλά από τα δεινά της.
Ένα από αυτά τα δεινά, απόρροια όσων απαρίθμισα, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, είναι η Ελλάδα να γίνεται θύμα ξένων συμφερόντων χωρίς ανάλογα ανταλλάγματα, περισσότερο από όσο μπορεί να αντέξει. 
Αυτά δεν τα υποφέρει μόνο η Ελλάδα αλλά και η αφρικανική χώρα από την οποία προέρχομαι, η Νιγηρία, οποία υποφέρει από παρόμοιες παθογένειες, κακοδιαχείρηση και εκμετάλλευση.
Σήμερα, μετά από 7 χρόνια οικονομικής ύφεσης και εξαντλητικής λιτότητας, ο ελληνιικός λαός έχει φτάσει στα όριά του: δεν αντέχει άλλο.
Έχοντας σπουδάσει και ζήσει στην Ελλάδα, γνωρίζω ότι οι Έλληνες δεν είναι ούτε ρατσιστές ούτε ξενοφοβικοί, και σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι φίλοι της Αμερικής. 
Αλλά, όπως και οι Αφρικανοί, υπάρχουν πολλοί Έλληνες που δεν θέλουν να βλέπουν την Αμερική της δημοκρατίας και της ελευθερίας να βομβαρδίζει άλλους λαούς και ιδίως αμάχους.
Οι Ελληνες είναι εκείνοι που δημιούργησαν τον πολιτισμό και ακόμα και το όνομα της Ευρώπης είναι ελληνικό. 
Η Ελλάδα έπρεπε να αποτελεί το έμβλημα των Ευρωπαίων. 
Γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να την βοηθήσουν να βγεί από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. 
Αν χαθεί η Ελλάδα θα χάσουν το έμβλημά τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ΝΑΤΟ, του οποίου προϊστανται στρατιωτικά οι Η.Π.Α, πρέπει να προασπίζει τα συμφέροντα όλων. 
Η Ελλάδα υποφέρει αλλά δεν είναι φτωχή και οι Έλληνες είναι ένας εργατικός λαός που χρειάζεται βοήθεια να σηκωθεί ξανά και να δημιουργήσει το μέλλον του. 
Οπως είπε ο Ολιβερ Τάπλιν: «όχι πίσω στους Ελληνες, αλλά μπροστά με τους Ελληνες». 
Τους χρειάζεται η ίδια, τους χρειάζεται και η Ευρώπη και ο κόσμος όλος, κύριε Πρόεδρε.
Καθώς τα φώτα θα λάμπουν στην Ακρόπολη, απ΄ όπου θα απευθυνθείτε στην Οικουμένη ολόκληρη, εκφράζοντας την ευρέσκειά σας να μιλάτε από το ναό της Δημοκρατίας, εύχομαι να εμπνευσθείτε και να βρεθούν καλύτερες και μόνιμες λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα της ανθρωπότητας .
Το ελληνικό έθνος βοήθησε περισσότερες από μία φορές τον κόσμο. 
Όχι μόνο με τα φώτα του πολιτισμού, αλλά και εμπράγματα, αντιστεκόμενη στο Ναζισμό και δίνοντας καιρό στους συμμάχους να ετοιμασθούν μετά την έκρηξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. 
Η καταστροφή που υπέστη από τους εισβολείς η Ελλάδα ήταν τεράστια, και η Γερμανία δεν επέσστερψε ποτέ το αναγκαστικό δάνειο που της επέβαλε ως δύναμη κατοχής. 
Ακόμα και ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούηθησε την ήττα και αποχώρηση των Γερμαών, εν μέρει οφειλόταν και αυτός στη δική τους εισβολή και κατοχή.
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε των Η.Π.Α,
Λίγο πρίν την αποχώρησής σας από την Προεδρία, μην χάσετε την ευκαιρία να γράψετε ιστορία στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, υποστηρίζοντάς την σθεναρά: την Ελλάδα όλων μας.
Ακόμα και προς αποχώρηση από την Προεδρία των ΗΠΑ, δεν πάυετε να είσαστε Εσείς ο εν ενεργεία εκλεγμένος Πρόεδρος της χώρας. 
Έχετε ακόμα χρόνο να κάνετε καλά και μεγάλα πράγματα. 
Αυτή είναι η δική σας η στιγμή, κύριε Πρόεδρε: να ενώσετε την Ευρώπη των λαών και του πολιτισμού . 
Δείξτε την αλληγγύη και την αγάπη σας, αισθήματα που σας χαρακτηρίζουν.
Η Ελλάδα, παρά τα όσα πέρασε και περνάει, ήταν και είναι μιά ασφαλής χώρα για επενδύσεις, αλλά και μία από τις ωραιότερες του κόσμου, γι’ αυτό την διάλεξαν ίσως και οι θεοί για κατοικία τους! 
Είναι ένας Ιδανικός τόπος διακοπών για όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά και για να μάθουμε εμείς, οι μη Έλληνες, τις καταβολές του πολιτισμού μας. 
Βοηθήστε την Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, μην αφήσετε τη Γερμανία να γίνει ξανά η ντροπή της Ευρώπης, όπως έγραψε σ’ ένα ποίημά του ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας Gṻnter Grass.
Με πολλή αγάπη, εκτίμηση και τις καλύτερες ευχές μου σε Εσάς και στην οικογένειά σας,
Δρ. Sam Chekwas, ένας μετανάστης από τη Νιγηρία, που φιλοξενήθηκε και σπούδασε στην Ελλάδα και τώρα ζεί στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Sam Chekwas
Νεα Υορκη 14 Νοεμβρίου 2016

The Election of Donald Trump :
I urge Nigerians not to fall for the hyperbolic statements from both sides. 

America is a land of laws and President Trump will soon discover that congress and the opposition also has a say to implementation of any of his policy proposals. 

Trump can talk and act as a dictator, but the process in America has checks and balances and he will soon realize that. 

It will be unfortunate for the Nobel Laureate Soyinka to tear up his Green card in protest knowing fully well that the election of Trump was a result of a democratic process which he should applaud and defend. 

The American people have voted after a long and well fought campaign, and they have chosen Mr. Trump who promises to shake things up in Washington DC. 

Let us now turn our attention to reminding him of the values of America and let us become more vocal in telling him that the America we love is a democracy and not an autocracy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου